top of page

Tibet Ses Çanakları ile İlgili Bilimsel Yayınlar

Tibet Ses Terapisinin Covid-19 Döneminde Ölüm Kaygısı Yaşayan İnsanlardaki Rahatlatıcı Etkisi

Eur J Investig Health Psychol Educ​. . 2023 Jan 29;13(2):317-330.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36826208/

Özet:

COVID-19 nedeniyle kaygının yaygınlığı önemli ölçüde artması bu nedeniyle etkili önleyici müdahaleler memnuniyetle karşılanmaktadır. Çalışmamızın temel amacı, Tibet şarkı kasesi (TSB) ses temelli tedavisinin neden olduğu akut gevşeme ve rahatlama  tepkisini (RR), tek bir tedavi seansında ilerleyici kas gevşemesi (PMR) ve kontrol bekleme listesi grubuyla (CWL) karşılaştırmaktı. Yetişkin, klinik olmayan endişeli bir popülasyon. Bu kesitsel randomize kontrollü çalışmada, yüksek durumluk kaygıya dayalı olarak seçilen 50 katılımcı, deney gruplarından birine rastgele atandı. Kişinin önceden/sonra bildirdiği anksiyete, elektroensefalografik aktivite (EEG) ve kalp atış hızı değişkenliği (HRV) başlangıçta (T1), 15. dakikada (T2), 30. dakikada (T3) ve 45. dakikada (T4) kaydedildi. TSB grubu, PMR ve CWL grupları ile karşılaştırıldığında alfa gücünde (T2'den T4'e) önemli azalmalar ve HRV'de (T3'ten T4'e) artış gösterdi. Üstelik hem TSB hem de PMR, CWL ile karşılaştırıldığında kişinin bildirdiği kaygıda önemli azalmalar gösterdi; bu etki TSB grubunda daha belirgindi. Tek seanslık TSB tedavisinin, PMR ve CWL ile karşılaştırıldığında daha belirgin bir psikolojik/fizyolojik rahatlama tepkisi oluşturabildiği sonucuna vardık. TSB, stresli durumlarda veya kriz müdahalesinde ve geleneksel müdahaleleri beklerken uygun bir akut müdahale olabilir.

Kemoterapi esnasında hastaların kaygılı durumlarını azaltmak için Monokord seslerin kullanılması rahatlatıcı etki yaratır

Complement Ther Med/ . 2012 Dec;20(6):409-16.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23131371/

Özet:

Arka plan: Kemoterapi, onkolojide kanser tedavisinin en sıkıntılı şeklidir, ancak müzik dinlemek kemoterapi sırasında yardımcı olabilir. Monokord (MC) sesler müzik terapisinde ağrının hafifletilmesi, vücut algısının arttırılması ve rahatlama amacıyla kullanılır. Bu çalışma, kemoterapi sırasında hastalar için MC seslerinin gevşeme etkisini, yerleşik bir gevşeme tekniği olan ilerleyici kas gevşemesi (PMR) ile karşılaştırarak araştırdı.

Metodoloji/temel bulgular: Kemoterapi sırasında iki randomize hasta grubu gözlemlendi. Bir grup kayıtlı MC seslerini (n=20), diğer grup ise kayıtlı PMR'yi (n=20) dinledi. Her seans öncesinde ve sonrasında Spielberger'in Durumluk Kaygı Envanteri (SAI) ve hastanın fiziksel ve psikolojik durumuyla ilgili bir anket kullanılarak araştırıldı. Ayrıca ilk ve son seansta çok değişkenli elektroensefalogram (EEG) sinyalleri kaydedildi. Hem MC hem de PMR gruplarındaki hastaların fiziksel ve psikolojik durumlarında ve durumluk kaygılarında anlamlı iyileşme görüldü. EEG verileri, MC ve PMR gruplarının, gevşeme tedavisinin son aşaması sırasında posterior teta artışı (3,5-7,5 Hz) ve midfrontal beta-2 bandı (20-29,5 Hz) aktivitesinde azalma ile ilişkili olduğunu gösterdi. Ayrıca MC grubu, PMR grubuyla karşılaştırıldığında azalmış alfa bandı (8-12 Hz) aktivitesiyle ilişkilendirildi.

Sonuçlar: Bu çalışma, hem kayıtlı MC seslerini dinlemenin hem de PMR uygulamasının kemoterapi sırasında jinekolojik onkolojik hastalar üzerinde kısmen örtüşen ancak aynı zamanda belirgin şekilde farklı nöral korelasyonlarla yararlı ve karşılaştırılabilir bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Gelecekteki araştırmalar MC'nin onkolojik bağlamlarda sistematik kullanımını ortaya koymalıdır.

Tibet Ses Kaselerinin İyileştirici Gücünü Keşfetmek

Explore (NY) /  2023 Jul 21:S1550-8307(23)00166-0. Online ahead of print.

https://pubmed-ncbi-nlm-nih-gov.translate.goog/37532602/

Özet:

Şarkı söyleyen kase sesi meditasyonu, Tibet ve Budist kültürlerinde yüzyıllardır şifa ve rahatlama biçimi olarak kullanılan eski bir uygulamadır. Uygulama, vücudun enerji sistemi üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğuna inanılan, çakraların dengelenmesine ve iyileşmenin desteklenmesine yardımcı olduğuna inanılan rahatlatıcı bir ses üreten şarkı kaselerinin kullanımını içerir. Yıllar boyunca, şarkı söyleyen kase sesi meditasyonunun ruh hali, gerginlik ve refah üzerindeki etkilerini araştırmak için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Şarkı söyleyen kase ses şifalarının olumlu etkilerinin ardındaki nedenler tam olarak anlaşılamamıştır. Olası açıklamalar arasında beyin dalgalarındaki değişiklikler, binaural vuruşlar ve biyolojik alan olarak bilinen insan vücudunu çevreleyen enerji alanıyla etkileşime giren şarkı söyleyen çanakların titreşimleri yer alıyor. Araştırmalar, şarkı söyleyen kase sesi meditasyonunun fizyolojik ve psikolojik tepkiler üretebildiğini, olumsuz etkiyi azaltıp olumlu duyguyu artırabildiğini, ayrıca kan basıncını, kalp atış hızını ve solunum hızını iyileştirebildiğini göstermiştir. Şarkı söyleyen kase sesi meditasyonu, ruhsal refahı arttırırken gerginlik, kaygı ve depresyon duygularını azaltmak için etkili, düşük maliyetli ve düşük teknolojili bir müdahale olabilir. Bununla birlikte, şarkı söyleyen kase ses meditasyonunun fizyolojik ve psikolojik sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerinin yanı sıra potansiyel klinik uygulamalarını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Tibet Ses Terapisinin ve Sözel Gevşemenin Kemoterapinin Neden Olduğu Kaygı Üzerindeki Etkisini  

J Clin Nurs. 2011 Apr 20(7-8) syf: 988*989

https://pubmed-ncbi-nlm-nih-gov.translate.goog/21385249/

Özet:

Amaçlar: Kanser hastalarında kemoterapi öncesi ve sonrası müzik terapisi ve sözel gevşemenin durumluk kaygı ve kaygıya bağlı fizyolojik belirtiler üzerindeki etkisini belirlemek.

Arka plan: Kanser ve tedavisi, hastanın kaygısının duygusal alanında bir dizi değişikliğe neden olur. Müzik terapisi ve sözel rahatlamanın kemoterapi alan kanser hastalarında kaygıyı azaltma etkisi olduğu bildirilmişti. Yüksek-normal durumluk kaygı alt örneğini ayırmada müzik terapisini ve sözel gevşemeyi karşılaştıran çok az çalışma yapılmıştır.

Tasarım: Rastgele kontrollü bir deneme ve dönüşümlü blok tasarımı kullanıldı. Güney Tayvan'daki bir Üniversite tıp merkezi tarafından işletilen ayakta tedavi kemoterapi kliniği.

Yöntemler: Doksan sekiz hasta üç gruba randomize edildi: müzik terapisi grubu bir saatlik tek müzik seansı aldı; sözel rahatlama grubuna 30 dakikalık rehberli rahatlama uygulandı; kontrol grubu olağan bakımı aldı. Kemoterapi sırasında ve sonrasında Spielberger Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği, Duygusal Görsel Analog Ölçeği, üç biyodavranışsal gösterge: cilt sıcaklığı, kalp atış hızı ve bilinç düzeyi ölçüldü.

Sonuç: Müzik terapisinin kemoterapi sonrası kaygı üzerinde sözlü rahatlama ve kontrol gruplarına göre daha fazla olumlu etkisi olduğu ve cilt ısısında anlamlı bir artış olduğu görüldü. Müzik terapisi alan yüksek durumluk kaygısı olan hastaların kemoterapi sonrası kaygılarında, normal durumluk kaygı alt örneğine göre daha büyük bir düşüş görüldü.

Sonuç: Hem müzik hem de sözel gevşeme terapisi kemoterapinin neden olduğu kaygıyı azaltmada etkilidir. Otuz dakikalık müdahale kaygının azalmasını başlatır. Kemoterapi alan yüksek durumluk kaygısı olan hastalar en fazla faydayı müzikten veya sözel rahatlamadan alırlar.

Klinik uygulamayla ilgisi: Kemoterapiden önce, durumluk kaygısı yüksek olan hastalar, müdahalelere daha duyarlı oldukları için tüm hastalardan ayrılmalıdır. Onkoloji hemşireleri, kemoterapinin neden olduğu kaygıyı azaltmak ve bakım kalitesini artırmak için adjuvan müdahaleler olarak müzik ve sözlü rahatlama sunabilir.

Tibet Ses Meditasyonunun Ruh Hali, Gerginlik ve Refah Üzerindeki Etkileri: Gözlemsel Bir Çalışma

Observational Study/ J Evid Based Complementary Altern Med

https://pubmed-ncbi-nlm-nih-gov.translate.goog/21385249/

Özet:

Kötü ruh hali ve yüksek kaygı, hastalık görülme sıklığının artmasıyla bağlantılıdır. Bu çalışma, ses meditasyonunun, özellikle de Tibet şarkı kasesi meditasyonunun ruh hali, kaygı, acı ve ruhsal sağlık üzerindeki etkilerini inceledi. Altmış iki kadın ve erkek (ortalama yaş 49,7 yıl) katıldı. Meditasyon öncesi ile karşılaştırıldığında, sesli meditasyonu takiben katılımcılar önemli ölçüde daha az gerginlik, öfke, yorgunluk ve depresif ruh hali bildirdiler (tüm Ps <.001). Ek olarak, daha önce bu tür meditasyon konusunda deneyimsiz olan katılımcılar, bu meditasyonu deneyimleyen katılımcılarla karşılaştırıldığında gerginlikte önemli ölçüde daha fazla bir azalma deneyimlediler ( P < .001). Manevi refah hissi tüm katılımcılar arasında önemli ölçüde arttı ( P < .001). Tibet şarkı kasesi meditasyonu, gerginlik, endişe ve depresyon duygularını azaltmak ve ruhsal refahı artırmak için uygun, düşük maliyetli, düşük teknolojili bir müdahale olabilir. Bu meditasyon türü özellikle daha önce bu meditasyon biçimini uygulamamış kişilerde gerginliği azaltmada faydalı olabilir.

Tibet ses meditasyonu (Şarkı söyleyen kase) terapisinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini (yararlı veya olumsuz) belirlemektir.

Sistematik bir inceleme yapıldı.

 

Müdahale: Ağırlıklı olarak şarkı söyleyen kaseleri içeren herhangi bir müdahaleye ilişkin çalışmalar (örneğin şarkı söyleyen kaselerin çalınması, şarkı söyleyen kaselerin dinlenmesi) dahil edilmeye uygun görülmüştü

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32507429/

Özet:

Şarkı söyleyen kaselerin insan sağlığı üzerindeki etkileri hakemli dört çalışmada araştırıldı; bunlardan biri metastatik kanserli hastaları, diğeri ise kronik omurga ağrısını araştıran hastalardı. İki çalışmada düşük seviyeli tasarımlar kullanıldı. Sıkıntı, olumlu ve olumsuz duygulanım, anksiyete, depresyon, yorgunluk, gerginlik, öfke, kafa karışıklığı ve dinçlikte iyileşmelerin yanı sıra kan basıncında, kalp atış hızında, solunum hızında, periferik kılcal oksijen satürasyonunda, kutanöz iletkenlikte ve anterior-frontal duyularda iyileşmeler rapor edildi. 

Tibet Ses Meditasyonu (Şarkı Söyleyen Kasenin) Sesi Dinleyicilerdeki Meditasyonel Beyin Dalgalarını Senkronize Ediyor mu? Gerçek mi?? :)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37372766/

Özet:

Bu çalışma, şarkı söyleyen kasenin vuruş sesinin dinleme sırasında beyin dalgalarını senkronize edip etmediğini ve aktive edip etmediğini doğrulamayı amaçlamaktadır. Bu deneyde kullanılan şarkı söyleyen kase, 6,68 Hz frekansında vuruşlar üretirken, katlanarak azalıyor ve yaklaşık 50 saniye sürüyor. Şarkı söyleyen kasenin sesini duyan on yedi katılımcının (sekiz erkek ve dokuz kadın, ortalama yaş 25,2) F3 ve F4 bölgelerinde 5 dakika boyunca beyin dalgaları ölçüldü. Deney sonuçları, beyin dalgalarının spektral büyüklüklerindeki artışların (~%251'e kadar) diğer klinik beyin dalgası frekans bantlarıyla karşılaştırıldığında atım frekansında baskın olduğunu gösterdi. Vuruş sesi frekansında beyin dalgalarının gözlenen senkronize aktivasyonu, vuruş frekansının rahat meditasyon durumunda artan teta dalgası bölgesine ait olduğu göz önüne alındığında, şarkı söyleyen kase sesinin meditasyonu ve rahatlamayı etkili bir şekilde kolaylaştırabileceğini desteklemektedir.

IMG_2215.jpg
bottom of page